Klachten van het been & heupregio

Door sommige oorzaken ontstaan er vaker klachten aan het houdings- en bewegingsstelsel door o.a. een verkeerde voetstand of voetafwikkeling, beenlengteverschil en langdurig verkeerde belasting door o.a. X-benen of O-benen en ongeschikt schoeisel.

Enkele veelvoorkomende podotherapeutisch behandelbare klachten van het been & heupregio volgen hieronder.
Klik hier voor de behandelingsmogelijkheden.

Shin splints (mediaal tibiaal stress syndroom)
Door herhaalde aanspanning van spieren die aanhechten aan het onderbeen ontstaat er pijn rondom het scheenbeen. Shin splints komen vaak voor bij sporters of bij mensen die veel lopen of staan. Ondanks een rustperiode komen de klachten meestal weer terug.

Pijnklachten in en rondom de knie
•    Patellofemoraal pijnsyndroom
De knieschijf glijdt niet goed over de knie wat pijnklachten veroorzaakt vaak net onder de knieschijf. Vooral bij druk op de knie  of lange tijd in dezelfde houding zitten. Het kan lijken alsof de knie op slot slaat en er kan sprake zijn van knisperende geluiden. Het komt vooral voor bij adolescenten en jong volwassenen.
•    Retropatellaire chondropathie
Het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf is hierbij geïrriteerd. Pijnklachten worden uitgelokt bij langdurig met gebogen knieën zitten, fietsen, sporten, traplopen en hurkzit.
•    Jumper's knee / springersknie (infrapatellaire insertietendinopathie / apexitis patellae)
De klachten bevinden zich rond de aangedane kniepees aan de voorzijde van de knie. Het komt vaak bij actieve kinderen of sporters voor waarbij veel gesprongen of gerend wordt. De klachten kunnen tijdens en na het sporten optreden. In ernstige gevallen kan de pijn tijdens normale dagelijkse activiteiten als traplopen of autorijden gevoeld worden.

Kniepijn of pijnklachten net onder de knie (morbus Osgood–Schlatter)
Het is een aandoening bij jongeren en adolescenten in de groei waarbij er pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de kniepees op de groeischijf aan het scheenbeen. Er treedt lokale stekende pijn op dat erger wordt bij knielen, zitten op de knieën en sportieve activiteiten.

Overbelasting kniebanden
Vaak zijn er pijnlijke kniebanden doordat de voet teveel naar binnen kantelt (=overpronatie). Het onderbeen en de knie kantelen als gevolg ook naar binnen. Als de bewegingsuitslag net te groot is tijdens de afwikkeling of sportieve activiteiten raken de kniebanden overbelast, maar ook spieren van de voet, het been en de rug die de bewegingsuitslag proberen te remmen kunnen overbelast raken.

Pijnklachten zijkant heup, been en/of knie / tractus iliotibialis–frictiesyndroom (lopersknie / runner's knee)
De tractus iliotibialis is een dikke bindweefselplaat die vanaf het bekken langs de zijkant van de heup en bovenbeen langs de buitenzijde van de knie loopt en aan het onderbeen hecht. De bindweefselplaat zorgt voor stabiliteit van de buitenzijde van de knie. Overbelasting kan ontstaan bij verhoogde wrijving met het botuitsteeksel van het heupgewricht of als de trekkracht te groot is. De pijn is gelokaliseerd aan de zijkant van de knie, bovenbeen of heup. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn, afhankelijk in hoeverre de slijmbeurs bij het heupgewricht geïrriteerd is. Het komt vaak voor bij sporters, wandelaars en in het algemeen bij fysiek actieve mensen.

Overstrekking knieën (genua recurvatum)
Bij mensen met soepele gewrichten moeten de spieren harder werken om de balans en evenwicht te bewaren. Om energie te besparen wordt er vaak in de banden gehangen dat zich o.a. kan uiten als met overstrekte knieën en een holle rug staan. De klachten kunnen zeer divers over het lichaam verspreid aanwezig zijn.

Behandelmogelijkheden

Podotherapeutische zolen

Klachten die ontstaan zijn tijdens dagelijkse activiteiten als staan, lopen of sporten kunnen worden behandeld met podotherapeutische zolen (=steunzolen).

Enkele feiten over steunzolen van Pro Podotherapie:

 • Afhankelijk van de ernst duurt het gemiddeld 5 tot 7 weken voor 75% tot 100% klachtenafname.
 • Directe verbetering van uw voetstand, houding, beenlengteverschil, looppatroon en drukverdeling onder de voet.
 • Geschikt voor elke leeftijd!
 • Passend in vrijwel elk schoeisel (zowel dames- als herenschoeisel)
 • Zacht en comfortabel (de welvingen volgen exact de contouren van de voet voor optimaal comfort)
 • Ruime keuze in afdekmateriaal op de steunzolen (leder, semisynthetische leder en kunststof)
 • Levertijd 1 week (uniek in podotherapie)

Dankzij een digitale 3-D voetscan volgen de steunzolen exact uw voetwelvingen. Bovendien zijn de steunzolen dynamisch van aard. Dat wil zeggen dat ze rekening houden met de verandering van uw voetvorm en voetfunctie tijdens het lopen. De hoogte, mate van zachtheid, ondersteuning en correcties zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte van uw schoeisel en de bevindingen uit het onderzoek. Met als resultaat dat u er comfortabel op kan lopen in vrijwel elk soort schoeisel én dat u minder of geen klachten meer ondervindt! Ik ontwerp dus alleen precies op maat gemaakte steunzolen.

Voor meer informatie over steunzolen klikt u hier.

Op maat gemaakte open schoeisel en huisschoenen mét podotherapeutisch voetbed


Fits Your Feet
Helaas ontstaan er vaak lichamelijke klachten tijdens of na activiteiten waarbij herhaaldelijk blootsvoets of op open schoeisel zonder podotherapeutisch voetbed wordt gelopen. U kan nu uw zooltherapie voortzetten. Ideaal tijdens de warme dagen en binnenshuis! Ik bied namelijk met Fits Your Feet de mogelijkheid aan volledig op maat gemaakte sandalen, slippers en huisschoenen mét erin verwerkt een podotherapeutisch voetbed voor zowel binnen- als buitenshuis gebruik.

U krijgt de benodigde ondersteuning, drukverdeling en correcties (ook bij een beenlengte verschil) die u nodig heeft, maar u hoeft geen dichte schoen meer te dragen met een losse steunzool erin.

Voor meer informatie klikt u hier.

Podo-manuele therapie

Wanneer een voet slechter beweegt vanwege een lokale blokkade van de voetgewrichten kan dit een goede afwikkeling van de voet belemmeren. Dergelijke blokkades kunnen voet-, enkel- , knie- en rugklachten veroorzaken en moeten altijd als eerst behandeld worden. Door het toepassen van bepaalde pijnloze handgrepen, waar ik uitvoerig in getraind ben, kan het gewricht meteen weer vrij bewegen. Een podotherapeut is geen manueel therapeut en ik zal me dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. Podo-manueel therapie dient meestal ter ondersteuning van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Voetbehandeling

U kan bij mij terecht voor een voetbehandeling indien er sprake is van:

 • Likdoorns (inclusief aanpakken oorzaak!)
 • Overmatige eeltvorming
 • Kloven
 • Nagelproblemen (pijnlijke, ingegroeide of vervormde nagels)
 • Wondverzorging bij diabetici

Een voetbehandeling is voor iedereen toegankelijk. Met name bij de doelgroep met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de voetbehandeling een extra belangrijke plaats in, vanwege het risico op drukplekken, ontstekingen, infecties en/of amputaties.

Door tijdens het voetonderzoek te analyseren of er aanwijsbare oorzaken zijn kan aanvullende therapie zinvol zijn om te voorkomen, te verminderen of te vertragen dat de klachten terugkomen. Het kan daarbij noodzakelijk zijn om een volledig onderzoek met u af te spreken. Ik beoordeel tevens of voetverzorging aan een (medisch)pedicure kan worden overgelaten.

Teenstukje (orthese)

Ortheses zijn individueel op maat te gemaakte teenstukjes die alleen overdag tussen de tenen gedragen worden. Ik vervaardig ze van soepel en zacht siliconen.

Enkele feiten over ortheses bij Pro Podotherapie:

 • Corrigeren van afwijkende teenstanden.
 • Voorkomen en ontlasten drukplekken.
 • Standscorrectie tenen.
 • Betere drukverdeling van de voet.
 • Bij kinderen in de groeifase een verbetering van het looppatroon. Deze verbetering van het looppatroon heeft weer invloed op de ontwikkeling van de stand van voeten en benen.

Voor meer informatie over ortheses klikt u hier.

Schoenadvies, andere adviezen en schoenaanpassingen

Schoenadviezen
Een schoenadvies hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Klik op deze link voor meer specifieke informatie.

Andere adviezen kunnen zijn:

 • Klachtspecifiek
 • Sportspecifiek
 • Voetverzorging
 • Oefeningen
 • Leefstijl
 • Wondzorg

Schoenaanpassingen
Indien van toepassing kan de podotherapeut ter plekke kleine aanpassingen maken aan uw confectieschoeisel. De aanpassingen worden binnenin de schoen verwerkt, zodat er van de buitenkant niets van te zien is. Het doel is om de pasvorm te verbeteren.

Vilttherapie


Door een betere drukverdeling kan vilttherapie acuut verlichting geven van de pijnlijke plek en kan er alvast herstel optreden. Daarnaast gebruik ik het vaak voor het drukvrij leggen van wonden bij diabetici. Vilttherapie is vaak een voorlopige therapie die gebruikt wordt in afwachting van de definitieve therapie als podotherapeutische zolen.

Onderhoud en gebruik

 • Let op tijdens activiteiten waarbij het vilt nat kan worden. Het duurt enkele uren voordat vilt droog is, waardoor de huid week kan worden.
 • Vilt neemt de eerste paar dagen extra ruimte in de schoen. Houdt u daarmee rekening met het kiezen van schoeisel. Het volume wordt daarna wel snel minder, tot een derde van het originele volume na 3 dagen.
 • Het vilt is niet zozeer bedoeld om prettig op te lopen, maar om acute drukvermindering of wondbescherming te bewerkstellingen op afwachting van de definitieve therapie.

Medical taping

Medical taping heeft dezelfde elasticiteit van de huid. Hierdoor wordt de huid net voldoende opgetild om de pijnlijke druk in de huidlagen en spieren direct te verminderen. Na het tapen wordt dan ook direct pijnvermindering en meer bewegingsvrijheid ervaren. Vaak heeft medical taping een ondersteunende functie van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Effecten

 • Direct pijnafname
 • Sneller herstel
 • Verbetering van de bewegingsvrijheid
 • Verbetering van de spierfunctie
 • Ondersteuning van de gewrichtsfunctie
 • Verbetering van de bloedcirculatie en lymfeafvoer

Eigenschappen medical tape

 • Anti-allergeen
 • Waterresistent (douchen of zwemmen is dus geen probleem)

De tape blijft zo'n 5 tot 6 dagen zitten afhankelijk van het gebruik. Vaak heeft medical taping een ondersteunende functie van een andere therapie als podotherapeutische zolen of vilttherapie.

Voor meer informatie over medical taping klikt u hier.

Samenwerkingsverbanden

Soms kan het voorkomen dat de podotherapeutische behandeling niet afdoende werkt of dat het beter is om vanuit meerdere invalshoeken te behandelen. Ik zet me actief in voor een goede samenwerking met andere behandelaars.

© Pro Podotherapie.