Huidproblemen

Door sommige oorzaken ontstaan er vaker klachten aan het houdings- en bewegingsstelsel door o.a. een verkeerde voetstand of voetafwikkeling, beenlengteverschil en langdurig verkeerde belasting door o.a. X-benen of O-benen en ongeschikt schoeisel.

Enkele veelvoorkomende podotherapeutisch behandelbare huidafwijkingen volgen hieronder.
Klik hier voor de behandelingsmogelijkheden.

Overmatige eeltvorming (callus, hyperkeratose)
Overmatige eeltvorming kan veel pijnklachten veroorzaken. Het is van belang om naast het periodiek verwijderen van het overtollige eelt ook de oorzaak van het probleem te bestrijden.

Likdoorn / eksteroog (clavus, keratoom, keratoma)
Als er teveel eeltaanwas is op 1 bepaalde plek door te hoge druk en wrijving ontstaat er een likdoorn. Dat kan onder de voet zijn, maar ook tussen, op of onder de tenen. Het is van belang om naast het periodiek verwijderen van de likdoorn ook de oorzaak te bestrijden.

Blaren (bulla, vesicula)
Blaren ontstaan wanneer één van de diepere lagen van de huid beschadigd is geraakt zodat er vocht in kan ophopen. Een blaar ontstaat door een combinatie van druk en wrijving in de schoen tijdens een lange wandeling of sporten.

Wrat (verrucus)
Het verschil tussen een wrat, overmatige eeltvorming en een likdoorn is soms moeilijk te maken en kunnen elkaar overlappen. Kenmerkend van een wrat is het bloemkoolachtige uiterlijk, onduidelijke overgang in normale huid en geen pijnsensaties indien er loodrecht op gedrukt wordt.

Litteken (cicatrix)
Door een litteken is de structuur van de huid veranderd en kan er teveel eelt rondom of op het litteken ontstaan met mogelijk pijnklachten tot gevolg. Het eelt kan ik als podotherapeut verwijderen en adviseer ik hoe u de pijnklachten zelf kan bestrijden.

Wond (ulcus)
Hierbij gelden uitsluitend wonden bij diabetici. Bij bepaalde indicaties volgt een verwijzing naar het wondenpoli in het ziekenhuis.

Behandelmogelijkheden

Podotherapeutische zolen

Klachten die ontstaan zijn tijdens dagelijkse activiteiten als staan, lopen of sporten kunnen worden behandeld met podotherapeutische zolen (=steunzolen).

Enkele feiten over steunzolen van Pro Podotherapie:

 • Afhankelijk van de ernst duurt het gemiddeld 5 tot 7 weken voor 75% tot 100% klachtenafname.
 • Directe verbetering van uw voetstand, houding, beenlengteverschil, looppatroon en drukverdeling onder de voet.
 • Geschikt voor elke leeftijd!
 • Passend in vrijwel elk schoeisel (zowel dames- als herenschoeisel)
 • Zacht en comfortabel (de welvingen volgen exact de contouren van de voet voor optimaal comfort)
 • Ruime keuze in afdekmateriaal op de steunzolen (leder, semisynthetische leder en kunststof)
 • Levertijd 1 week (uniek in podotherapie)

Dankzij een digitale 3-D voetscan volgen de steunzolen exact uw voetwelvingen. Bovendien zijn de steunzolen dynamisch van aard. Dat wil zeggen dat ze rekening houden met de verandering van uw voetvorm en voetfunctie tijdens het lopen. De hoogte, mate van zachtheid, ondersteuning en correcties zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte van uw schoeisel en de bevindingen uit het onderzoek. Met als resultaat dat u er comfortabel op kan lopen in vrijwel elk soort schoeisel én dat u minder of geen klachten meer ondervindt! Ik ontwerp dus alleen precies op maat gemaakte steunzolen.

Voor meer informatie over steunzolen klikt u hier.

Op maat gemaakte open schoeisel en huisschoenen mét podotherapeutisch voetbed


Fits Your Feet
Helaas ontstaan er vaak lichamelijke klachten tijdens of na activiteiten waarbij herhaaldelijk blootsvoets of op open schoeisel zonder podotherapeutisch voetbed wordt gelopen. U kan nu uw zooltherapie voortzetten. Ideaal tijdens de warme dagen en binnenshuis! Ik bied namelijk met Fits Your Feet de mogelijkheid aan volledig op maat gemaakte sandalen, slippers en huisschoenen mét erin verwerkt een podotherapeutisch voetbed voor zowel binnen- als buitenshuis gebruik.

U krijgt de benodigde ondersteuning, drukverdeling en correcties (ook bij een beenlengte verschil) die u nodig heeft, maar u hoeft geen dichte schoen meer te dragen met een losse steunzool erin.

Voor meer informatie klikt u hier.

Podo-manuele therapie

Wanneer een voet slechter beweegt vanwege een lokale blokkade van de voetgewrichten kan dit een goede afwikkeling van de voet belemmeren. Dergelijke blokkades kunnen voet-, enkel- , knie- en rugklachten veroorzaken en moeten altijd als eerst behandeld worden. Door het toepassen van bepaalde pijnloze handgrepen, waar ik uitvoerig in getraind ben, kan het gewricht meteen weer vrij bewegen. Een podotherapeut is geen manueel therapeut en ik zal me dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. Podo-manueel therapie dient meestal ter ondersteuning van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Voetbehandeling

U kan bij mij terecht voor een voetbehandeling indien er sprake is van:

 • Likdoorns (inclusief aanpakken oorzaak!)
 • Overmatige eeltvorming
 • Kloven
 • Nagelproblemen (pijnlijke, ingegroeide of vervormde nagels)
 • Wondverzorging bij diabetici

Een voetbehandeling is voor iedereen toegankelijk. Met name bij de doelgroep met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de voetbehandeling een extra belangrijke plaats in, vanwege het risico op drukplekken, ontstekingen, infecties en/of amputaties.

Door tijdens het voetonderzoek te analyseren of er aanwijsbare oorzaken zijn kan aanvullende therapie zinvol zijn om te voorkomen, te verminderen of te vertragen dat de klachten terugkomen. Het kan daarbij noodzakelijk zijn om een volledig onderzoek met u af te spreken. Ik beoordeel tevens of de voetverzorging aan een (medisch)pedicure kan worden overgelaten.

Teenstukje (orthese)

Ortheses zijn individueel op maat gemaakte teenstukjes die

© Pro Podotherapie.