Pijnlijke, scheve of afwijkende stand tenen

Door sommige oorzaken ontstaan er vaker klachten aan het houdings- en bewegingsstelsel door o.a. een verkeerde voetstand of voetafwikkeling, beenlengteverschil en langdurig verkeerde belasting door o.a. X-benen of O-benen en ongeschikt schoeisel.

Enkele veelvoorkomende podotherapeutisch behandelbare teenklachten volgen hieronder.
Klik hier voor de behandelingsmogelijkheden.

Scheve grote teen (hallux valgus / hallux abductovalgus)
Het ontwikkelen van een hallux valgus is een proces van vele jaren. Het hinderlijke botuitsteeksel komt door zowel extra botvorming als een deel van het gewricht zelf. De teen staat niet meer goed in het gewrichtskommetje. Nabijgelegen tenen kunnen op of onder de hallux valgus komen te liggen. Indien de hallux valgus langer bestaat past de veranderde voetvorm vaak niet meer goed in de schoen met hinderlijke pijnklachten van de tenen en voet als gevolg, bijvoorbeeld overmatige eeltvorming, likdoorns, slijmbeursontsteking, wonden, scheve tenen, Mortonse neuralgie en fasciitis plantaris. Op oud versleten schoeisel wordt vaak te lang mee doorgelopen, omdat ze
zich hebben gevormd naar de voeten.

Tenen liggen over elkaar heen (supraductus, infraductus digiti)
Zie 'scheve grote teen'

Scheve gewrichten ((sub)luxatie)
Zie 'scheve grote teen'

Botuitsteeksels (exostosen / osteofyten)
Zie 'scheve grote teen'

Hamertenen / klauwtenen
Een hamerteen of klauwteen ontstaat door een disbalans tussen de buig- en strekspieren van de tenen. Door druk van de schoen ontstaan er
ook vaak (voorstadia van) likdoorns op hamertenen en hinder onder de
bal van de voet.

Stijve grote teen (hallux rigidus)
Het grote teengewricht kan verminderd in beweeglijkheid zijn geworden tot volledig verstijft. Het voorstadium ervan zie ik vaak al bij jongeren ontstaan en dan met name bij meisjes. De bewegingsuitslag is bij passief bewegen met de hand normaal, maar het gewricht verstijft enige tijd tijdens de voetafwikkeling. Vaak zijn er geen klachten en soms wordt een stekende pijn gevoeld tijdens het afzetten van de voet. Chronische gewrichtsklachten komen voor in een gevorderd stadium bij volwassenen.

Wintertenen (perniones, perniosis, Raynaud fenomeen)
Gevoelssensaties als koude, brandende, jeukende en pijnlijke tenen komen voor, met name als het buiten koud is. Het kan zich uiten in een witte, blauwe en of en/of rode huid. Wintertenen verschijnen meestal een aantal uren nadat de huid is blootgesteld aan koude condities. Het komt voor bij ouderen met een slechte bloedcirculatie en jongeren met ongecontroleerde vaatspasmen.

Slijmbeursontsteking (bursitis)
Door het dragen van ongeschikt schoeisel bij een verdere toename in de scheefstand van de voet of teen (bijv. hallux valgus), raakt de slijmbeurs aan de binnenzijde van het grote teengewricht bekneld met een zeer pijnlijke ontsteking tot gevolg. Het ontstaat ook geregeld aan de buitenzijde van de voorvoet.

Behandelingsmogelijkheden

Podotherapeutische zolen

Klachten die ontstaan zijn tijdens dagelijkse activiteiten als staan, lopen of sporten kunnen worden behandeld met podotherapeutische zolen (=steunzolen).

Enkele feiten over steunzolen van Pro Podotherapie:

 • Afhankelijk van de ernst duurt het gemiddeld 5 tot 7 weken voor 75% tot 100% klachtenafname.
 • Directe verbetering van uw voetstand, houding, beenlengteverschil, looppatroon en drukverdeling onder de voet.
 • Geschikt voor elke leeftijd!
 • Passend in vrijwel elk schoeisel (zowel dames- als herenschoeisel)
 • Zacht en comfortabel (de welvingen volgen exact de contouren van de voet voor optimaal comfort)
 • Ruime keuze in afdekmateriaal op de steunzolen (leder, semisynthetische leder en kunststof)
 • Levertijd 1 week (uniek in podotherapie)

Dankzij een digitale 3-D voetscan volgen de steunzolen exact uw voetwelvingen. Bovendien zijn de steunzolen dynamisch van aard. Dat wil zeggen dat ze rekening houden met de verandering van uw voetvorm en voetfunctie tijdens het lopen. De hoogte, mate van zachtheid, ondersteuning en correcties zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte van uw schoeisel en de bevindingen uit het onderzoek. Met als resultaat dat u er comfortabel op kan lopen in vrijwel elk soort schoeisel én dat u minder of geen klachten meer ondervindt! Ik ontwerp dus alleen precies op maat gemaakte steunzolen.

Voor meer informatie over steunzolen klikt u hier.

Op maat gemaakte open schoeisel en huisschoenen mét podotherapeutisch voetbed


Fits Your Feet
Helaas ontstaan er vaak lichamelijke klachten tijdens of na activiteiten waarbij herhaaldelijk blootsvoets of op open schoeisel zonder podotherapeutisch voetbed wordt gelopen. U kan nu uw zooltherapie voortzetten. Ideaal tijdens de warme dagen en binnenshuis! Ik bied namelijk met Fits Your Feet de mogelijkheid aan volledig op maat gemaakte sandalen, slippers en huisschoenen mét erin verwerkt een podotherapeutisch voetbed voor zowel binnen- als buitenshuis gebruik.

U krijgt de benodigde ondersteuning, drukverdeling en correcties (ook bij een beenlengte verschil) die u nodig heeft, maar u hoeft geen dichte schoen meer te dragen met een losse steunzool erin.

Voor meer informatie klikt u hier.

Podo-manuele therapie

Wanneer een voet slechter beweegt vanwege een lokale blokkade van de voetgewrichten kan dit een goede afwikkeling van de voet belemmeren. Dergelijke blokkades kunnen voet-, enkel- , knie- en rugklachten veroorzaken en moeten altijd als eerst behandeld worden. Door het toepassen van bepaalde pijnloze handgrepen, waar ik uitvoerig in getraind ben, kan het gewricht meteen weer vrij bewegen. Een podotherapeut is geen manueel therapeut en ik zal me dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. Podo-manueel therapie dient meestal ter ondersteuning van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Voetbehandeling

U kan bij mij terecht voor een voetbehandeling indien er sprake is van:

 • Likdoorns (inclusief aanpakken oorzaak!)
 • Overmatige eeltvorming
 • Kloven
 • Nagelproblemen (pijnlijke, ingegroeide of vervormde nagels)
 • Wondverzorging bij diabetici

Een voetbehandeling is voor iedereen toegankelijk. Met name bij de doelgroep met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de voetbehandeling een extra belangrijke plaats in, vanwege het risico op drukplekken, ontstekingen, infecties en/of amputaties.

Door tijdens het voetonderzoek te analyseren of er aanwijsbare oorzaken zijn kan aanvullende therapie zinvol zijn om te voorkomen, te verminderen of te vertragen dat de klachten terugkomen. Het kan daarbij noodzakelijk zijn om een volledig onderzoek met u af te spreken. Ik beoordeel tevens of voetverzorging aan een (medisch)pedicure kan worden overgelaten.

Teenstukje (orthese)

Ortheses zijn individueel op maat te gemaakte teenstukjes die alleen overdag tussen de tenen gedragen worden. Ik vervaardig ze van soepel en zacht siliconen.

Enkele feiten over ortheses bij Pro Podotherapie:

 • Corrigeren van afwijkende teenstanden.
 • Voorkomen en ontlasten drukplekken.
 • Standscorrectie tenen.
 • Betere drukverdeling van de voet.
 • Bij kinderen in de groeifase een verbetering van het looppatroon. Deze verbetering van het looppatroon heeft weer invloed op de ontwikkeling van de stand van voeten en benen.

Voor meer informatie over ortheses klikt u hier.

Schoenadvies, andere adviezen en schoenaanpassingen

Schoenadviezen
Een schoenadvies hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Klik op deze link voor meer specifieke informatie.

Andere adviezen kunnen zijn:

 • Klachtspecifiek
 • Sportspecifiek
 • Voetverzorging
 • Oefeningen
 • Leefstijl
 • Wondzorg

Schoenaanpassingen
Indien van toepassing kan de podotherapeut ter plekke kleine aanpassingen maken aan uw confectieschoeisel. De aanpassingen worden binnenin de schoen verwerkt, zodat er van de buitenkant niets van te zien is. Het doel is om de pasvorm te verbeteren.

Vilttherapie

Door een betere drukverdeling kan vilttherapie acuut verlichting geven van de pijnlijke plek en kan er alvast herstel optreden. Daarnaast gebruik ik het vaak voor het drukvrij leggen van wonden bij diabetici. Vilttherapie is vaak een voorlopige therapie die gebruikt wordt in afwachting van de definitieve therapie als podotherapeutische zolen.

Onderhoud en gebruik

 • Let op tijdens activiteiten waarbij het vilt nat kan worden. Het duurt enkele uren voordat vilt droog is, waardoor de huid week kan worden.
 • Vilt neemt de eerste paar dagen extra ruimte in de schoen. Houdt u daarmee rekening met het kiezen van schoeisel. Het volume wordt daarna wel snel minder, tot een derde van het originele volume na 3 dagen.
 • Het vilt is niet zozeer bedoeld om prettig op te lopen, maar om acute drukvermindering of wondbescherming te bewerkstellingen op afwachting van de definitieve therapie.

Medical taping

Medical taping heeft dezelfde elasticiteit van de huid. Hierdoor wordt de huid net voldoende opgetild om de pijnlijke druk in de huidlagen en spieren direct te verminderen. Na het tapen wordt dan ook direct pijnvermindering en meer bewegingsvrijheid ervaren. Vaak heeft medical taping een ondersteunende functie van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Effecten

 • Direct pijnafname
 • Sneller herstel
 • Verbetering van de bewegingsvrijheid
 • Verbetering van de spierfunctie
 • Ondersteuning van de gewrichtsfunctie
 • Verbetering van de bloedcirculatie en lymfeafvoer

Eigenschappen medical tape

 • Anti-allergeen
 • Waterresistent (douchen of zwemmen is dus geen probleem)

De tape blijft zo'n 5 tot 6 dagen zitten afhankelijk van het gebruik. Vaak heeft medical taping een ondersteunende functie van een andere therapie als podotherapeutische zolen of vilttherapie.

Voor meer informatie over medical taping klikt u hier.

Samenwerkingsverbanden

Soms kan het voorkomen dat de podotherapeutische behandeling niet afdoende werkt of dat het beter is om vanuit meerdere invalshoeken te behandelen. Ik zet me actief in voor een goede samenwerking met andere behandelaars.

© Pro Podotherapie.