Pijnlijke, scheve of afwijkende stand tenen

Door sommige oorzaken ontstaan er vaker klachten aan het houdings- en bewegingsstelsel door o.a. een verkeerde voetstand of voetafwikkeling, beenlengteverschil en langdurig verkeerde belasting door o.a. X-benen of O-benen en ongeschikt schoeisel.

Enkele veelvoorkomende podotherapeutisch behandelbare teenklachten volgen hieronder.
Klik hier voor de behandelingsmogelijkheden.

Scheve grote teen (hallux valgus / hallux abductovalgus)
Het ontwikkelen van een hallux valgus is een proces van vele jaren. Het hinderlijke botuitsteeksel komt door zowel extra botvorming als een deel van het gewricht zelf. De teen staat niet meer goed in het gewrichtskommetje. Nabijgelegen tenen kunnen op of onder de hallux valgus komen te liggen. Indien de hallux valgus langer bestaat past de veranderde voetvorm vaak niet meer goed in de schoen met hinderlijke pijnklachten aan de tenen en in de voet als overmatige eeltvorming, eksterogen, slijmbeursontsteking, wonden, scheve tenen, Mortonse neuralgie en fasciitis plantaris tot gevolg. Op oud versleten schoeisel wordt vaak te lang mee doorgelopen, omdat ze zich hebben gevormd naar de voeten. Hoe de hallux valgus precies ontstaat is nog onduidelijk, maar een functinele hallux limitus neemt naar mijn ervaring wel een cruciale rol in. Daarnaast is het een combinatie van een afwijkende voetstand of voetafwikkeling, erfelijkheid, geslacht en lichaamsbouw.

Tenen liggen over elkaar heen (supraductus, infraductus digiti)
Zie 'scheve grote teen'

Scheve gewrichten ((sub)luxatie)
Zie 'scheve grote teen'

Botuitsteeksels (exostosen / osteofyten)
Zie 'scheve grote teen'

Hamertenen / klauwtenen
Meestal is het een disbalans tussen de buig- en strekspieren van de tenen als gevolg van een afwijkende voetstand, een afwijkend looppatroon, ongeschikt schoeisel en gewrichtsontstekingen. Door druk van de schoen ontstaan er vaak (voorstadia van) likdoorns op hamertenen en hinder aan de bal van de voet.

Stijve grote teen (hallux rigidus)
Het grote teengewricht heeft een verminderde beweeglijkheid tot volledig stijf. Het voorstadium ervan zie ik al vaak bij jongeren ontstaan. De bewegingsuitslag is dan normaal, maar verstijft het gewricht tijens de voetafwikkeling. Vaak zijn er geen klachten. Soms is er een stekende pijn tijdens het afzetten van de voet. Chronische gewrichtsklachten komen voor in een gevorderd stadium bij volwassenen.

Wintertenen (perniones, perniosis, Raynaud fenomeen)
Gevoelssensaties als koude, brandende, jeukende en pijnlijke tenen komen voor, met name als het buiten koud is. Het kan zich uiten in een witte, blauwe en of en/of rode huid. Wintertenen verschijnen meestal een aantal uren nadat de huid is blootgesteld aan koude condities. Het komt voor bij ouderen met een slechte bloedcirculatie en jongeren met ongecontroleerde vaatspasmen.

Slijmbeursontsteking (bursitis)
Door het dragen van ongeschikt schoeisel bij een verdere toename in de scheefstand van de voet, raakt de slijmbeurs aan de binnenkant van de grote teen of bij elke andere teen bekneld met een zeer pijnlijke ontsteking tot gevolg.

© Pro Podotherapie.