Voet- en enkelklachten

Door sommige oorzaken ontstaan er vaker klachten aan het houdings- en bewegingsstelsel door o.a. een verkeerde voetstand of voetafwikkeling, beenlengteverschil en langdurig verkeerde belasting door o.a. X-benen of O-benen en ongeschikt schoeisel.

 

Enkele veelvoorkomende podotherapeutisch behandelbare voet- en enkelklachten volgen hieronder.
Klik hier voor de behandelingsmogelijkheden.

Voet


Hielspoor/fasciitis plantaris
Onder de voet loopt vanaf het hielbeen naar de voorvoet een peesplaat die de voetboog ondersteunt. Bij te grote trekkrachten op de peesplaat kan er een ontsteking ontstaan (fasciitis plantaris). In het begin ontstaat de ontsteking vaak de aanhechting op het hielbeen en later kan het zich verspreiden over de gehele lengte van de peesplaat.

Symptomen:

 • Startpijn 's ochtends of na rust. Bekend zijn de eerste paar stappen die zijn zeer gevoelig of pijnlijk zijn na een nachtrust.
 • Scherpe of zeurende pijn die constant of met tussenpozen aanwezig is.
 • Pijnsensaties onder de hiel, maar kan ook bij verergering ook optreden onder de voetboog.

Mortonse neuralgie
Er is een zenuwbeknelling tussen de middenvoetsbeentjes, waarbij een verkeerde afwikkeling vrijwel altijd een belangrijke rol speelt. Met name de 3e en 4e teen geven vaak klachten.

Symptomen:

 • Dove of tintelende tenen
 • Acuut snerpende pijnscheuten naar de tenen
 • Dubbele sok gevoel onder de bal van de voet
 • Pijnklachten bij te strak schoeisel

Doorgezakte voorvoet (pes transversus)
Pijn onder of rondom de voorvoet. De voet is breder en langer bij een lage voetboog, vanwege een verzwakking van de voetmusculatuur.

Overbelastingsklachten t.h.v. de bal van de voet (surmenage)
Er zijn gevoelssensaties als een zeurende of brandende pijn onder de voorvoet. Bij heftige pijnklachten is er vaak een slijmbeursirritatie of -ontsteking opgetreden. Vaak is er eveneens overmatige eeltvorming zichtbaar.

Ontsteking onder het grote teengewricht (sesamoïditis)
Letterlijk betekent het een ontsteking van de sesambeentjes onder het grote teengewricht. De pijnlijke plek kan geen druk verdragen en is pijnlijk bij het bewegen van de grote teen. Het ontstaat vaak vrij acuut bij kinderen en adolescenten na lichamelijke activiteiten als springen, uitgaan, dansen en lopen op hoge hakken.

Pijn buitenkant van de voet
Vaak is er sprake van een overbelaste spier, spieraanhechting of gewrichtkapsel of een lokale blokkade van een voetgewricht a.g.v. een verslechterd looppatroon.

Enkel


Overbelasting aanhechting achillespees (tendinopathie achilles)
De pijnklachten zijn gelokaliseerd t.h.v. de aanhechting van de achillespees op het hielbeen of in het beloop van de achillespees. In het beginstadium is er vaak alleen een irritatie ’s morgens bij het opstaan en voor of na het sporten. Later kunnen er ook klachten ontstaan tijdens het sporten of kunnen er continu in rust klachten aanwezig zijn.

Groeipijn hielbeen (apophysitis calcanei / Morbus Sever)
Tijdens de groei ontwikkelen de spieren zich sneller dat het botweefsel. Als de kuitspier te kort is of bij een verkeerde voetstand of voetafwikkeling, trekt de kuitspier te hard aan het hielbeen wat leidt tot een ontsteking van de groeischijf. De pijnklachten bevinden zich rond of aan de zijkanten van het hielbeen. Sportieve activiteiten verergeren de klachten.

Binnenkant enkel zenuwbeklemming (tarsaal tunnel syndroom)
De grote voetzenuw (=n. tibialis) loopt vanuit het onderbeen door een smalle tunnel aan de binnenkant van de enkel naar de voet. De grote voetzenuw kan makkelijk afgekneld worden zodra spieren overbelast raken.

Symptomen:

 • Pijn, doofheid, tintelingen en/of een branderig gevoel aan de binnenzijde van de enkel.
 • Uitstralende pijn naar de onderzijde van de voet, hiel of tenen of naar de binnenzijde van de kuit.
 • Vermoeide benen.
 • Staan, wandelen of hardlopen verergeren de klachten.
 • In rust weinig tot geen klachten. Er kan nachtelijke pijn of onrustige benen optreden.
 • Strak schoenen kan de klachten verergeren.
 • Kramp aan de binnenzijde van de enkel.

Zwikken of zwikneigingen (enkelinstabiliteit)
Zodra u een keer uw enkel verzwikt hebt waarbij een bloeduistorting t.h.v. het hielbeen zichbaar is, wordt het gewricht nooit meer zo stabiel als voorheen. De enkelbanden keren namelijk nooit meer terug naar hun oude lengte. Indien u te vaak door uw enkel gaat, is er sprake van chronische enkelinstabiliteit. Afgescheurde enkelbanden veroorzaken geen pijnklachten en vaak merkt u het zwikken niet eens meer. Toch is het slecht voor uw gezondheid, aangezien andere voetstructuren en spieren overmatig belast worden.

Behandelmogelijkheden

Podotherapeutische zolen

Klachten die ontstaan zijn tijdens dagelijkse activiteiten als staan, lopen of sporten kunnen worden behandeld met podotherapeutische zolen (=steunzolen).

Enkele feiten over steunzolen van Pro Podotherapie:

 • Afhankelijk van de ernst duurt het gemiddeld 5 tot 7 weken voor 75% tot 100% klachtenafname.
 • Directe verbetering van uw voetstand, houding, beenlengteverschil, looppatroon en drukverdeling onder de voet.
 • Geschikt voor elke leeftijd!
 • Passend in vrijwel elk schoeisel (zowel dames- als herenschoeisel)
 • Zacht en comfortabel (de welvingen volgen exact de contouren van de voet voor optimaal comfort)
 • Ruime keuze in afdekmateriaal op de steunzolen (leder, semisynthetische leder en kunststof)
 • Levertijd 1 week (uniek in podotherapie)

Dankzij een digitale 3-D voetscan volgen de steunzolen exact uw voetwelvingen. Bovendien zijn de steunzolen dynamisch van aard. Dat wil zeggen dat ze rekening houden met de verandering van uw voetvorm en voetfunctie tijdens het lopen. De hoogte, mate van zachtheid, ondersteuning en correcties zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte van uw schoeisel en de bevindingen uit het onderzoek. Met als resultaat dat u er comfortabel op kan lopen in vrijwel elk soort schoeisel én dat u minder of geen klachten meer ondervindt! Ik ontwerp dus alleen precies op maat gemaakte steunzolen.

Voor meer informatie over steunzolen klikt u hier.

Op maat gemaakte open schoeisel en huisschoenen mét podotherapeutisch voetbed


Fits Your Feet
Helaas ontstaan er vaak lichamelijke klachten tijdens of na activiteiten waarbij herhaaldelijk blootsvoets of op open schoeisel zonder podotherapeutisch voetbed wordt gelopen. U kan nu uw zooltherapie voortzetten. Ideaal tijdens de warme dagen en binnenshuis! Ik bied namelijk met Fits Your Feet de mogelijkheid aan volledig op maat gemaakte sandalen, slippers en huisschoenen mét erin verwerkt een podotherapeutisch voetbed voor zowel binnen- als buitenshuis gebruik.

U krijgt de benodigde ondersteuning, drukverdeling en correcties (ook bij een beenlengte verschil) die u nodig heeft, maar u hoeft geen dichte schoen meer te dragen met een losse steunzool erin.

Voor meer informatie klikt u hier.

Podo-manuele therapie

Wanneer een voet slechter beweegt vanwege een lokale blokkade van de voetgewrichten kan dit een goede afwikkeling van de voet belemmeren. Dergelijke blokkades kunnen voet-, enkel- , knie- en rugklachten veroorzaken en moeten altijd als eerst behandeld worden. Door het toepassen van bepaalde pijnloze handgrepen, waar ik uitvoerig in getraind ben, kan het gewricht meteen weer vrij bewegen. Een podotherapeut is geen manueel therapeut en ik zal me dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. Podo-manueel therapie dient meestal ter ondersteuning van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Voetbehandeling

U kan bij mij terecht voor een voetbehandeling indien er sprake is van:

 • Likdoorns (inclusief aanpakken oorzaak!)
 • Overmatige eeltvorming
 • Kloven
 • Nagelproblemen (pijnlijke, ingegroeide of vervormde nagels)
 • Wondverzorging bij diabetici

Een voetbehandeling is voor iedereen toegankelijk. Met name bij de doelgroep met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de voetbehandeling een extra belangrijke plaats in, vanwege het risico op drukplekken, ontstekingen, infecties en/of amputaties.

Door tijdens het voetonderzoek te analyseren of er aanwijsbare oorzaken zijn kan aanvullende therapie zinvol zijn om te voorkomen, te verminderen of te vertragen dat de klachten terugkomen. Het kan daarbij noodzakelijk zijn om een volledig onderzoek met u af te spreken. Ik beoordeel tevens of voetverzorging aan een (medisch)pedicure kan worden overgelaten.

Teenstukje (orthese)

Ortheses zijn individueel op maat te gemaakte teenstukjes die alleen overdag tussen de tenen gedragen worden. Ik vervaardig ze van soepel en zacht siliconen.

Enkele feiten over ortheses bij Pro Podotherapie:

 • Corrigeren van afwijkende teenstanden.
 • Voorkomen en ontlasten drukplekken.
 • Standscorrectie tenen.
 • Betere drukverdeling van de voet.
 • Bij kinderen in de groeifase een verbetering van het looppatroon. Deze verbetering van het looppatroon heeft weer invloed op de ontwikkeling van de stand van voeten en benen.

Voor meer informatie over ortheses klikt u hier.

Schoenadvies, andere adviezen en schoenaanpassingen

Schoenadviezen
Een schoenadvies hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Klik op deze link voor meer specifieke informatie.

Andere adviezen kunnen zijn:

 • Klachtspecifiek
 • Sportspecifiek
 • Voetverzorging
 • Oefeningen
 • Leefstijl
 • Wondzorg

Schoenaanpassingen
Indien van toepassing kan de podotherapeut ter plekke kleine aanpassingen maken aan uw confectieschoeisel. De aanpassingen worden binnenin de schoen verwerkt, zodat er van de buitenkant niets van te zien is. Het doel is om de pasvorm te verbeteren.

Vilttherapie

Door een betere drukverdeling kan vilttherapie acuut verlichting geven van de pijnlijke plek en kan er alvast herstel optreden. Daarnaast gebruik ik het vaak voor het drukvrij leggen van wonden bij diabetici. Vilttherapie is vaak een voorlopige therapie die gebruikt wordt in afwachting van de definitieve therapie als podotherapeutische zolen.

Onderhoud en gebruik

 • Let op tijdens activiteiten waarbij het vilt nat kan worden. Het duurt enkele uren voordat vilt droog is, waardoor de huid week kan worden.
 • Vilt neemt de eerste paar dagen extra ruimte in de schoen. Houdt u daarmee rekening met het kiezen van schoeisel. Het volume wordt daarna wel snel minder, tot een derde van het originele volume na 3 dagen.
 • Het vilt is niet zozeer bedoeld om prettig op te lopen, maar om acute drukvermindering of wondbescherming te bewerkstellingen op afwachting van de definitieve therapie.

Medical taping

Medical taping heeft dezelfde elasticiteit van de huid. Hierdoor wordt de huid net voldoende opgetild om de pijnlijke druk in de huidlagen en spieren direct te verminderen. Na het tapen wordt dan ook direct pijnvermindering en meer bewegingsvrijheid ervaren. Vaak heeft medical taping een ondersteunende functie van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Effecten

 • Direct pijnafname
 • Sneller herstel
 • Verbetering van de bewegingsvrijheid
 • Verbetering van de spierfunctie
 • Ondersteuning van de gewrichtsfunctie
 • Verbetering van de bloedcirculatie en lymfeafvoer

Eigenschappen medical tape

 • Anti-allergeen
 • Waterresistent (douchen of zwemmen is dus geen probleem)

De tape blijft zo'n 5 tot 6 dagen zitten afhankelijk van het gebruik. Vaak heeft medical taping een ondersteunende functie van een andere therapie als podotherapeutische zolen of vilttherapie.

Voor meer informatie over medical taping klikt u hier.

Samenwerkingsverbanden

Soms kan het voorkomen dat de podotherapeutische behandeling niet afdoende werkt of dat het beter is om vanuit meerdere invalshoeken te behandelen. Ik zet me actief in voor een goede samenwerking met andere behandelaars.

© Pro Podotherapie.