Medical taping

Medical taping, ook wel bekend als kinesiotaping, is de langverwachte opvolger van het tapen met conventionele sporttape. Gewone sporttape belemmerde juist de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht met o.a. nadelige gevolgen voor de bloedtoevoer en lymfeafvoer. Het herstel van een blessure duurde hierdoor onnodig lang.

De functionele tapings worden aangelegd volgens het Medical Taping Concept. De gedachte erachter is om de taping aan te leggen om de functionaliteit en mobiliteit te verbeteren, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Door de tape wordt de huid net voldoende opgetild dat de pijnlijke druk in de huidlagen en spieren direct wordt verminderd. Na het tapen wordt dan ook direct pijnvermindering en meer bewegingsvrijheid ervaren. Vaak heeft medical taping een ondersteunende functie van een andere therapie als podotherapeutische zolen.

Onderhoud en gebruik

  • Indien de tape loslaat niet afknippen! Dan verliest het namelijk zijn functie. Wel kunt u de losse gedeeltes met andere tape (bijv. sporttape, medical tape) vastplakken.
  • Verwijder de tape voorzichtig bij aanhoudende jeuk of als de tape wel erg aan het loslaten is. Dit doet u door het flink nat te maken, de huid strak te trekken en de tape van boven naar onder van de huid te rollen. Er kan anders irritatie ontstaan.
  • Indien de taperanden door lijmresten blijven kleven aan uw kleding wrijf de zijkanten dan voorzichtig in met talk- of babypoeder.
  • Tijdens en na het douchen niet over de tape heen wrijven, maar deppen.
  • Voorzicht zijn tijdens het aan- en uittrekken van kleding en schoeisel.
© Pro Podotherapie.